Home » Featured » Wout van Wijk maakt deel uit van de High-level Expert Group om fake news en online desinformatie te bestrijden

Wout van Wijk maakt deel uit van de High-level Expert Group om fake news en online desinformatie te bestrijden

18 januari 2018

Naar aanleiding van de tweedaagse multi-stakeholder conferentie die door de Europese Commissie op 13 en 14 november 2017 werd georganiseerd betreffende de problematiek over fake news en online desinformatie, werden nu de eerste concrete stappen gezet. (Voor eerdere berichtgeving zie hier).
De Europese Commissie heeft het initiatief genomen om in de strijd tegen fake news een ‘high-level expert group’ op te stellen van experten die komen uit verschillende stakeholdersgroepen om te peilen naar hun inzichten en mogelijke oplossingen. Met deze adviezen wil de Europese commissie komen tot een gecoördineerde Europese strategie om de negatieve gevolgen van fake news en online desinformatie tegen te gaan. Kandidaten met de nodige ervaring en expertise konden zich tot midden december 2017 aanmelden.
De Europese Commissie heeft op 12 januari 2018 de groep van 39 experten aangesteld die onder meer het fenomeen “fake news” zullen verkennen, de taken en verantwoordelijkheden van de relevante stakeholders zullen definiëren, fake news in een internationale dimensie zullen plaatsen, de verschillende posities zullen inventariseren en aanbevelingen formuleren. Normaal gezien zal er in de lente een strategie komen van de Europese Commissie om fake news tegen te gaan.
In deze expertengroep zitten onder meer academici, journalisten, vertegenwoordigers van sociale mediaplatformen (Facebook, Twitter, Google) en nieuwsmedia-organisaties. Onder deze laatste categorie zal onder meer Wout van Wijk van News Media Europe een bijdrage leveren want ook uitgevers zijn bezorgd dat de problematiek van fake news een ontwrichtend effect kan teweeg brengen doordat de band en het vertrouwen die uitgevers hebben opgebouwd met hun lezers wordt aangetast.
Wout van Wijk had al eerder verwezen naar het project: “Nieuws in de Klas” van Vlaamse Nieuwsmedia als initiatief om mediageletterdheid in scholen te verbeteren. Dit schooljaar hoopt men 8000 klassen te kunnen bereiken in Vlaanderen en Brussel waarbij het doel is om kritisch na te denken over online content en daarvoor de noodzakelijke instrumenten aan te bieden. Hierdoor worden leerlingen in staat gesteld om goedgeïnformeerde beslissingen te nemen over onze vrije en democratische samenleving, waarin vrije en pluralistische media een fundamentele rol in spelen.
Professor dr. Madeleine de Cock Buning van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom, Auteursrecht en Media- en Communicatiewet, is voorgedragen om de expertengroep voor te zitten.

De volledige lijst van experts aangesteld door de Europese Commissie kan u hier terugvinden.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.