Home » Featured » Vlaamse Relanceplan van start met oprichting datanutsbedrijf

Vlaamse Relanceplan van start met oprichting datanutsbedrijf

2 februari 2021

De COVID-19-crisis heeft ernstige gevolgen voor de Vlaamse samenleving en de economie. Om deze er terug bovenop te helpen, lanceerde de Vlaamse Regering het relanceplan  “Vlaamse Veerkracht” waarvoor 4,3 miljard euro wordt vrijgemaakt.  Digitale transformatie is een van de zeven speerpunten van het relanceplan.

Een van de ambities is om Vlaanderen digitaal te transformeren op een veilige en privacy bestendige manier. Om de versnelde digitalisering te realiseren, zal een datanutsbedrijf worden opgericht. Data vormt een van de belangrijkste aspecten voor innovatie en welvaart. Het datanutsbedrijf zal optreden als intelligente verkeerswisselaar van data die een gelijk data-speelveld voor alle spelers creëert. Het nutsbedrijf omvat drie kenmerken:

  1. Een neutrale derde partij in een publiek-private samenwerking.

Het datanutsbedrijf wordt een neutrale derde partij, onafhankelijk van bestaande spelers. Het bedrijf zal datadeling, datastandaardisatie en datasamenwerking faciliteren voor andere spelers die daarmee slimme diensten kunnen creëren voor burgers, bedrijven en organisaties. De markt wordt uitgedaagd om oplossingen op de markt te brengen en de transformatie naar een data-economie en een data-samenleving verder te versnellen.

  1. Evolutie naar data decentralisatie

De oplossingen van het datanutsbedrijf zullen helpen in de evolutie naar data decentralisatie. Solid-standaarden vormen de basis voor nieuwe oplossingen waarbij data kan bewaard worden in veilige datakluizen. Om deze nieuwe standaarden te stimuleren, zullen er  platformen aangeboden worden die andere marktspelers kunnen gebruiken om gemakkelijker nieuwe toepassingen mee te bouwen.

  1. Platform voor digitale ecosystemen

Het datanutsbedrijf zal vier diensten aanbieden:

  • Een platform “as a service”: een platform voor data-uitwisseling en dataverwerking. Hierdoor krijgen bedrijven betere toegang tot de juiste data.
  • Dataverwerkingsdiensten: oplossingen bieden waarbij partijen data kunnen laten verwerken door het nutsbedrijf en deze niet met elkaar moeten uitwisselen.
  • Consultancy: advies, begeleiding en projectontwikkeling.

Informatie Vlaanderen staat in om de oprichting in goede banen te leiden en krijgt hiervoor een bedrag van 1,35 miljoen euro. Zo zullen ze o.a. een concreet technologieplan uitwerken voor het platform en zullen ze al twee producten van het nieuwe bedrijf via een business case laten onderzoeken en een ontwikkelingsplan laten maken. Het dossier zal worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering in juli 2021.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.